0740 507 070 contact@partizanecoserv.ro Oradea, Str Onestilor 44

Dezinfecție Boli StreptocociceStreptococii fac parte din flora microbiană obişnuită a organismului. Există 18 grupe de streptococi, numerotate de la A la H şi de la K la T. La rândul lor, aceste grupe se împart în mai multe tipuri (grupul A are, de exemplu, peste 80 de serotipuri). Există şi alte criterii de clasificare, cum ar fi capacitatea de hemoliză (streptococi beta - care pe mediu de laborator fac hemoliză totală şi care sunt cei mai periculoşi, alfa - produc hemoliză incompletă, sau gama - care nu fac hemoliză). Sunt unii streptococi care pur şi simplu nu pot fi încadraţi în aceste criterii.

Streptococul grup A (GAS) (beta hemolitic): este responsabil de aproape 90% din suferinţele pe care aceşti germeni le produc oamenilor. Ei pot determina o multitudine de tipuri de infecţii: în sfera ORL (rinita, faringita, amigdalita, adenoidita, sinuzita, otita, mastoidita), respiratorii (laringita, bronşita, pneumonia), cardiovasculară (endocardita, pericardita), osteoarticulară, cutanată (impetigo, erizipel, celulita, flegmoane, abcese), digestivă (toxiinfecţii, colecistita, apendicită, abcese, peritonite etc.), genito-urinară (infecţii ale rinichiului, vezicii urinare, uterului), a sistemului nervos (meningite).

De asemenea, streptococul A este implicat în scarlatină, dar şi în unele stări foarte grave, cum ar fi: septicemii (în care există o prezenţă masivă a bacteriilor în sânge, cu o reacţie violentă de răspuns din partea organismului), în şoc toxic (cu insuficienţă organică multiplă renală, hepatică, respiratorie) sau în fasciita necrozantă: în care bacteria distruge în ritm rapid, până la desfigurare, suprafeţe întinse de muşchi, grăsime, piele.


Streptococul grupa B (GBS): se găseşte adesea în sistemul digestiv şi în sistemul reproducător al femeilor. Acesta poate provoca îmbolnăvirea bebeluşilor nou-născuţi, femeilor însărcinate, persoanelor în vârstă şi adulţilor cu alte boli, precum boală hepatică sau diabet. Infecţia cu GBS nu este obişnuită la nou-născuţi, dar poate conduce la stări potenţial fatale, precum pneumonia, meningita şi starea septicemică (infecţii sangvine). Simptomele la un copil mic pot începe după câteva ore de la naştere („instalare timpurie”) sau după până la câteva luni mai târziu („instalare târzie”). Femeile însărcinate pot prezenta infecţii ale vezicii urinare provocate de GBS.

In general, infectiile cu streptococi este raspandita prin:
Inhalarea sau contactul cu picăturile respiratorii mici produse atunci când cineva tuşeşte sau strănută sau prin contactul cu o leziune cutanată infectată. GBS poate fi trecut de la o mamă infectată la copilul său în timpul sarcinii sau al naşterii. Se consideră că majoritatea infecţiilor cu GBS cu instalare târzie apar în spital, atunci când infecţia este trecută de la un copil la altul.

 

Cere oferta